Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Környezetbarát praktikák a konyhában

2008.06.21

Környezetbarát praktikák a konyhában

 

Sütés- Főzés Hogyan csökkenthetjük sütés-főzéssel kapcsolatos energiaköltségeinket?

- A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel ½ liter víz felmelegítésénél, mint a fedő használatával főzés.

- Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak "energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs fővés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából.

- A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében. Kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételek sem lúgozódnak ki.

- Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amelyik illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30 %-kal is nőhet az energiafogyasztás.

- Ne érjen túl a láng az edény peremén

- A szendvicstalpú edények hőátadása jobb, kevesebb veszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesen főznek.

- Használjunk minél kevesebb olajat, ezt egészségünk is meghálálja, és nem keletkezik annyi veszélyes hulladék.

- Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez.

- Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.

- Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent.

- Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradékhőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.

- A tisztán tartott sütő jobban veri vissza a hősugarakat, ezért hatékonyabb.

- Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.

 

Egyszerű, környezetbarát eszközök

Kukta

A kukta nemcsak gyors, hanem energiatakarékos is. Ideálisan főzhetünk benne egytálételeket, leveseket, főzelékeket, hüvelyeseket és olyan ételeket, amelyek főzési ideje hosszú.

- A konyhában kevesebb a szag és a gőz, nem vész el az ételek aromája és tápanyaga.

- A kuktát csak a kétharmadáig töltsük meg, hogy a gőz szabadon mozoghasson.

Római edény

A római tál ősi konyhaeszköz, tulajdonképpen széles agyagedény. A húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, és nem fordulhat elő benne, hogy az étel odaég. Kellemes zamata lesz az ételnek és tápanyagai sem vesznek el. Ennek mázzal bevolnt változata az Európa tál. 

 

Mosogatás

- Lássuk el konyhai csaptelepünket perlátorral. Ez az egyszerű eszköz levegővel keveri a vizet, ezáltal kisebb vízsugár is nagy hatékonysággal öblít. Mindemellett szűrővel is fel van szerelve, amely kiszűri a folyóvízbe keveredett szennyező részecskéket.

- Folyóvizes mosogatásnál arra ügyeljünk, hogy használjunk perlátort és csak annyi vizet engedjünk, amennyi feltétlenül szükséges. Ne folyassuk folyamatosan a vizet, hanem csak az öblítés idejére. Ha egyszerre csak egy munkafázist végzünk, - először a vegyszeres mosást, majd az öblítést, - akkor kevesebb víz fog fogyni.

- Erősen szennyezett edényeket áztassunk mosószódás vízbe. Ebben az esetben mindenképp célszerűbb a medencés mosogatás.

- Kerüljük az agresszív vegyszerek használatát. Ha melegebb vizet használunk, azzal mosogatószert takaríthatunk meg, mivel az önmagában zsíroldó hatású.

- Megfelelő tisztítószert használjunk a specifikus szennyeződésekhez. Vásároljunk környezetbarát mosogatószert, de elsősorban részesítsük előnyben a mechanikus tisztítást. Általános mosogatáshoz bevált recept, ha 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldunk fel.

- Válogassuk külön a tisztább és szennyezettebb edényeket. Kezdjük a "fehér", majd folytassuk a "fekete" mosogatnivalóval.

 

Élelmiszerek tárolása

- Rövid távon hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában, pincében tároljunk. Amit hosszabb távon kívánunk tárolni, fagyasszuk le, tartósítsuk befőzéssel, szárítással vagy aszalással.

- Az élelmiszereken általában feltüntetik, hogy milyen hőfokon, meddig áll el a termék. A megadott hőfoknál hidegebb tárolás szükségtelen, és energiapazarló.

- Ne tegyünk a hűtőbe meleg ételeket, mert a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtőfelületekre, rontja hatásfokot.

- Tartsuk karban a hűtőkészülékeket, olvasszuk le rendszeresen azokat. Az idő előtti jéglerakódás és a hőveszteség elkerülésére csak akkor nyissuk ki a hűtő ajtaját, ha az szükséges. Ne rántsuk ki vagy fel hirtelen az ajtaját, mivel azzal kirántjuk a hideg levegőt is. Ellenőrizzük a tömítőgumit, ha sérült cseréltessük ki. Sem az ételeket nem tudjuk megfelelően tárolni, és rengeteg energia megy kárba.

- Hőszigetelő edényekben ne tároljunk hűtőben élelmiszert, mert az növeli a hűtési időt, rontja a hatásfokot.

- Amit nem szükséges ne tároljunk a hűtőben.

- Ellenőrizzük rendszeresen élelmiszereinket, nehogy penészgomba vagy valamilyen rovar támadja meg.

Hulladékkezelés

A konyhai munkák kapcsán szót kell ejteni a hulladékkezelésről is. Mindenekelőtt legfontosabb teendőnk a hulladékok keletkezésének megelőzése. Ebben kulcsfontosságú a környezettudatos vásárlás. A lehető legkevesebb csomagolóanyagot vegyünk meg az élelmiszerekkel. Manapság ez nem könnyű feladat, de érdemes rá odafigyelni. Habár egyre terjed a szelektív gyűjtés, (pl házhoz menő szelektív kukáskocsik), de még hosszú idő kell az emberek gondolkodéásának megváltozásához.

 

- Vásárlásnál vigyünk magunkkal "zöld" szatyrokat. A textil táskák és társaik erősebbek, többször használhatóak, ezáltal óvjuk környezetünket. A legtöbb helyen bevezetik hogy a reklámszatyrokért fizetni kell. Ha már úgyis pénzt adunk ki, akkor spóroljunk, vásároljunk textil táskát. Ha natúrt veszünk magunk is díszíthetjük. De számtalan mintával és méretben állnak mamár rendelkezésünkre.

 

- Vásároljunk visszaváltható üveges palackozású italokat.

- Ha csak műanyag palackban forgalmaznak valamilyen italt, válasszuk a visszaváltható verziót.

- Ha elkerülhetetlen az eldobós műanyag flakon, akkor tömörítsünk. "Tapossa laposra" Ellenkező esetben levegővel telnek meg lerakóink.

- Kerüljük az alumínium dobozos italokat. Ha mégis ilyennel akad dolgunk,"Tapossa laposra". A fémcsomagolást (konzervdobozt, alumínium csomagolást) érdemes külön gyűjteni, nagyobb mennyiségben, mint lemezhulladékot átveszik.

- Kerüljük a kombinált csomagolást. Vigyázat, a dobozos csomagolás nem csak papírból készült! Többféle réteg (papír, műanyag, fém) összepréselésével gyártják, amelyet azután már nem lehet gazdaságosan szétválasztani, így újrahasznosítani sem.

- Nyers tejből válasszuk a "zacskós" csomagolásút, de még jobb, ha kimérve vesszük. (vigyünk magunkkal palackot)

- Részesítsük előnyben az újrafelhasználható és természetes alapanyagú csomagolóanyagokat.

- A veszélyes hulladékot, zsírt, étolajat feltétlenül külön kell gyűjteni. Lefolyóba semmi esetre sem szabad önteni. A Biofilter Kft. átveszi és újrahasznosítja.

- Az elemeket, fénycsöveket, izzókat sose dobjuk a szemétbe. Nagyon sok helyen vannak kihelyezett gyűjtőszigetek. Az ovódák, iskolák területén elemgyűjtők vannak, áruházakban találhatunk zöld szigeteket.

 

-Elromlott műszaki cikkeinket a hulladékudvarok is átveszik, de az áruházakban is van már lehetőség elhelyezni őket. Egyre több cserés akció is van, a régit leadva, vihetjük az újjat.

 

- Gyűjtsük külön a papírt, műanyagot, üveg- és fémhulladékot Vigyük szelektív hulladékgyűjtő konténerbe vagy váltsuk vissza.

-A szerves hulladékokat, lehetőség szerint, komposztáljuk.

 

- A száraz kenyeret külön gyűjtetjük. Takarmányozásra, morzsának alkalmas még. Faluhelyen a konyhai szerves hulladékot megetetik a tyúkokkal, disznókkal.

- A konyhamalac használata mindenképp káros. Megdarálja a szerves hulladékot, és a csatornába juttatja. Ezáltal tele lesz szerves hulladékkal a szennyvíz. Ezzel szemben környezetbarát alternatíva a komposztálás.

 

·Végezetül, de nem utolsósorban fontos hangsúlyozni, hogy használati cikkeink élettartama, minőségük szinten tartása, - amelyek elsődlegesek a környezettudatosság szempontjából,- nagyrészt a gondozásuktól, ápolásuktól és az erre szolgáló anyagok tulajdonságaitól függenek. Ha kellő figyelmet fordítunk erre, konyhai "segítőtársaink" később válnak hulladékká.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.