Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szobanövények haladóknak

2008.06.08

     Az előkelő rokon: tenyérarália

A tenyérarália korántsem annyira edzett és ellenálló, mint a hasonló nevű szobanövény rokonai, viszont - ahogy azt a latin neve is sugallja (dizygotheca elegantissima) -  kecses, szinte légies lombozatával kétségtelenül a legelegánsabb. Eredetileg a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt éghajlatú területeken jellemző. A hazájában megszokott formájának megfelelően szobai körülmények között karcsú, magasba nyúló egyetlen törzsből áll. Emiatt általában karózni szükséges. Idővel a két-, vagy akár háromméteres magasságot is elérheti. Áttört csipkét idéző, pazar szépségű lombozata leginkább valamilyen fehér háttér előtt érvényesül, de jól mutat elütő levélzetű, nagyobb lombú növények társaságában is. Virágozni sajnos lakásban nem szokott. Kényes növény: nem tűri a vizenyős talajt, de ha a földlabdája kiszárad, leveleit elhullajtja. Nem bírja a hirtelen hőmérséklet-változást, de szereti a párás levegőt.

Fényigény: világos, de a közvetlen napsütéstől védett helyre rakjuk.

Hőigény: állandó, egyenletes szobahőmérsékleten érzi jól magát

Vízigény: rendszeresen, de mérsékelten öntözzük. A talaj mindig legyen nedves, de ne túlságosan, mert a túlöntözéstől a leveleit ledobja.

Páratartalom: gyakran permetezzük a leveleit.

Betegségek: túl sok víz hatására eldobja a leveleit, a túl kevés hatására pedig kiszárad; a huzatban megfázik, a közvetlen napfény megöli. Ehhez képest a Kisherceg rózsája tágtűrésű kaktusz..

Kártevők: Érzékeny a pajzstetvekre és a takácsatkákra.

     Egy közismerten érzékeny - a ciklámen

Aki próbálta már, tudja, nem egyszerű feladat a cikláment (cyclamen persicum hibridek) ápolni. Ha viszont sikerül, meghálálja törődést: az egyik legszebb cserepes virággá fejlődik. Ezüstös levelek közül törnek magasra a hosszú száron ülő virágai, amelyek ősztől tavaszig örvendeztetik meg a szobakertészt. Lehetnek fehérek, rózsaszínek, pirosak vagy lilák, egyes típusoknál nagyok és fodrosak, másoknál kicsik és illatosak. Eredetileg erdei növény, a mérsékelt éghajlatú területeken, hegyvidékeken, lomberdőkben jellemző. Őshazája Észak-Afrika, Nyugat-Ázsia és Európa. Ennek megfelelően a laza, tőzeges, tápanyagban gazdag talajt kedveli, 2-3 naponta igényel bőséges öntözést.

Fényigény: erdei növény, ezért a világos, de a közvetlen napfénytől védett helyen érzi jól magát.

Hőigény: imádja a hűvös szobát, úgyhogy a fázékonyak mondjanak le róla. 12-16 °C fok az ideális hőmérséklet a számára, ha ennél melegebb van a szobájában, az lerövidíti virágzást.

Vízigény: a földje legyen mindig nedves. Amikor növekedési időszakban van, tegyük egy mélyebb, vízzel teli tálba fél órára, majd vegyük ki és hagyjuk lecsepegni. Amikor elvirágzott, kevesebb vizet igényel.

Páratartalom: nagyon szereti a magas páratartalmú helyet, érdemes kavicsos tálcára állítani.

Betegségek: a túl sötét, nyirkos helyen megtámadhatja a szürkepenész-okozta megbetegedés.

Kártevők: nagy kedvence a fonálférgeknek és levéltetveknek.

     Szuperhaladóknak: mimóza

A mimóza, az érzékenység jelképe eredeti élőhelyén, Dél-Amerikában közönséges növénynek számít: széltől is megriadó növény ugyanis a trópusok egyik legelterjedtebb gyomnövénye - cserépben tartva viszont elég sok baj van vele, ráadásul bármilyen gondosak vagyunk, csak rövid ideig él. Szabályos, porzószálak sokaságából álló gömbvirágzata impozáns látványt nyújt, amelyet kiemel az üde zöld, tollszerűen összetett levélzet. Tulajdonképpen ez utóbbira vonatkozik az érzékeny jelző, hiszen ha valaki hozzáér, villámgyorsan összecsukódik a levélér mentén a sok apró levélke. A mimózát nehéz szobában tartani: kedveli a párás, világos, meleg fekvésű helyet, még a tűző napot is elviseli, ha magas körülötte a levegő páratartalma. A laza, jó vízáteresztő talajban fejlődik és virágzik megfelelően.

Fényigény: tartsuk egy világos helyen, de óvjuk a túl erős napsütéstől, ha kell, nyáron árnyékoljuk, vagy tegyük egy olyan ablakba, ahol csak kevés közvetlen napfényt kap.

Hőigény: mivel trópusi növény, szereti a meleget. Legalább 15-18°C igényel, de a 20-25°C az ideális a számára. Télen vigyázzunk, hogy a hőmérséklettel arányban álljon a páratartalom. Nyáron pedig a túl nagy meleg okozhat problémát, ha kevés a levegő páratartalma.

Vízigény: rendszeresen öntözzük, de - különösen fiatal korában -, inkább esővizet használjunk, mivel a kemény, meszes víz elősegíti a palántabetegségek pusztító terjedését. Arra is nagyon vigyázzunk, hogy ne álljon a cserép vízben, mert a gyökerek kényesek a pangóvízre és hamar rothadásnak indulnak.

Páratartalom: állandó magas páratartalomra van szüksége. Itt is alkalmazhatjuk a nedves kavicságyas trükköt, de úgy, hogy a cserép alja ne érjen bele a vízbe.

Betegségek: ha az alsó levelei sárgulni, hullani kezdenek, az legtöbbször tápanyaghiányra utal

Kártevők: pára és fényigényes növény lévén a nagyon száraz szobalevegő nem túl ideális számára, ilyenkor az atkafertőzés veszélye is fellép. Az atka fertőzéstől is a levelei hullnak le, de ekkor a kártevők levedlett bőrei "porszerű" nyomot hagynak a levélkék fonákján, ami csak nyitott állapotban látható.

     A vázában nevelt cserepes: sárkányfa (szerencsebambusz) 

Valószínűleg kevesen tudják, de aki "szerencsehozó bambusz".t, vagyis Lucky Bamboo-t nevelget, az sárkányt melenget a vázájában. A név ugyanis növénytanilag téves, mivel ez a növény nem bambusz, hanem a sárkányfák testvére. Képzeletbeli személyijében fehérszélű sárkányfa (dracaena sanderana) állna, mint leánykori név.
Az viszont névtől független, hogy a tartása nem túl bonyolult. A tűző napot kivéve bárhol jól érzi magát - arra kell csupán figyelni, hogy milyen vizet töltünk alá, a klóros víz ugyanis megbetegíti, levelei sárgulni kezdenek, majd lehullnak. A vázában tartott növénynél az elpárolgott vízmennyiséget elég hetente pótolnunk, erre a szénsavját vesztett, "döglött" ásványvíz például tökéletesen alkalmas. A teljes vízcserére elég, ha csak 3-4 hetenként kerítünk sort. Ha akarjuk, el is ültethetjük a sárkányfát, s akkor leveti inkognitóját, és többé nem hasonlít már a bambuszra: úgy fog kinézni, ahogy rendes élőhelyén, a trópusokon, mint egy fa.
 

 

Fényigény: a közvetlen napfényt nem, a világos helyeket viszont szereti

Hőigény: átlagos melegben érzi jól magát, vigyázzunk rá, hogy télen se fázzon meg.

Vízigény: ha elültettük  rendszeres öntözést igényel. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl nedves a földje, mert - főleg télen - növény pusztulását okozhatja a túl sok víz.

Párásítás: vízpermetezést igényel.

Betegségek: a sárkányfák természetes velejárója, hogy idős korban alsó leveleit fokozatosan elveszíti. Persze, ha ez gyanúsan hirtelen történik, akkor inkább a túl száraz levegő, a huzat vagy egy-két elfelejtett öntözés lehet a ludas.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Köszönöm!

(Joóné Józsa Krisztina, 2010.01.11 19:45)

Kedvess Petra!
Köszönöm az elismerést! Jó olvasni a visszajelzéseket :)
Baráti üdvözlettel: Joóné J. Kriszti

tolna megye

(petra, 2010.01.11 19:40)

nagyon jó ,hogy ilyen oldalak is vannak!