Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Varrás kellékei

2008.06.08

 Varrótűk, gombostű és a cérna

Varrótűt többféle méretben lehet kapni, vannak hosszabbak és rövidebbek, vékonyabbak és vastagabbak. 
Egy normál vastagságú anyaghoz egy átlagos, normál méretű varrótű való, míg egy nehezebb, vastagabb anyag varrására közepes, vagy nagyobb varrótűt célszerű használni, amiket könnyebben át tudunk húzni az anyagon. Figyeljünk arra, hogy a tű az anyagban könnyedén csúszik-e, mert ha nem, roncsolhatja az anyag szálait, ilyenkor inkább célszerű vékonyabb tűt elővenni.

 

Gombostűket vásárolhatunk kis fémfejjel, de nagy műanyagfejjel is. Egy sűrű szövésű anyag esetében megfelelő a fémfejű is, de egy lyukacsosabb, szellősebb anyag esetében inkább nagyfejű gombostűt használjunk, nehogy áthúzódjon a fej az anyag szálai között.


Harmadik fontos eszközünk a cérna, melyből ismerünk varró- és férccérnát. Férceléshez az utóbbit használjuk, ez puha és laza, és könnyen eltávolítható az anyagból, s a célra éppen megfelel. Végleges varráshoz ez már nem jó, ehhez varrócérnát válasszunk.

 

A varrás segédeszközei


A tűk tárolására egy nagyon praktikus találmány a tűpárna, de ha valakinek gond a cérna befűzése, ma már lehet kapni tűbefűzőt, mely jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, annak elkerülésére pedig, hogy összeszurkáljuk az ujjunkat, a legszerencsésebb gyűszűt használni.

 

Vágószerszámok


Vágószerszámon a különbféle ollót értem. 
Az anyag kiszabásához szinte nélkülözhetetlen egy jó  szabóolló. A szélek levágásához kisebb vagy nagyobb szabóollót használjunk, de az anyagok tisztázására a legmegfelelőbb a cikcakkolló, ami megakadályozza, hogy idővel elkezdjen az anyag széle kibomlani.

De papír vágásához soha ne használj szabóollót, mert előbb-utóbb tompítja az olló éleit, és hamarosan tönkre is teszi.

 

Ha varratot akarunk eltávolítani, akkor pedig a varratbontó könnyíti meg a munkánkat. Rövidáru boltban ezeket mind beszerezheted.

 

Mérő- és jelölőeszközök


A tested méreteinek a levételéhez az a legjobb, ha rugalmas mérőszalagot, vagy ahogy konyhanyelven hívják, centit használsz. Vagy abban az esetben, ha tegyük fel egy fotelre akarsz majd huzatot varrni, arra is ez a legalkalmasabb, mert hajlik és körbe tudod rajta tekerni.

 

Aztán van egy másik fajta mérőeszköz, a merev vonalzó, ami egyenes, és a T-vonalzó, ami értelemszerűen T-alakú. Ha kemény felületen mérünk, ezekkel tudunk a legkönnyebben dolgozni.


Mindezek mellett kell, hogy legyen otthon kockás papír a szabásminta elkészítéséhez, színes kréták vagy speciális anyagjelölők az anyagra rajzoláshoz, és színes ceruza a papíron való megjelöléshez.

 

Vasaló

 

A vasaló és a vasalódeszka elengedhetetlen a varrásnál, különösen szegélyek, hajtások és ívelt varrások esetében, így gyakran elkerülhetők a gyűrődések.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.